Onderzoek toont gebrekkige isolatie in Leidschendam-Voorburg en vergelijkbare gemeenten

31 apr , 22:11 Nieuws
image 4 66c472e1f0b0d

Onderzoek wijst uit: Isolatieproblemen in Leidschendam-Voorburg

Een recent onderzoek naar isolatie in Leidschendam-Voorburg en soortgelijke gemeenten heeft alarmerende resultaten aan het licht gebracht. Uit gegevens van het Kadaster en de RVO blijkt dat maar liefst de helft van de woningen in Leidschendam-Voorburg slecht geïsoleerd is, wat neerkomt op meer dan 15.000 huizen.

Opmerkelijk genoeg is slechts één op de vijftien huizen in de gemeente goed geïsoleerd, terwijl de overige huizen in de categorie 'redelijk' vallen. Vooral bewoners van eengezinswoningen genieten van betere isolatie, met één op de dertien woningen die goed geïsoleerd zijn. In vergelijkbare gemeenten is dit zelfs nog gunstiger, met één op de negen eengezinswoningen die goed geïsoleerd zijn.

Focus op buitenmuurisolatie en energielabels

De gepresenteerde cijfers richten zich voornamelijk op buitenmuurisolatie, omdat deze het meest bekend is. De kwaliteit van isolatie is gebaseerd op het energielabel van elke woning; ongeveer een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad zonder energielabel wordt niet meegenomen in de berekeningen. Huizen van 2013 en later worden over het algemeen als goed geïsoleerd beschouwd, terwijl woningen tussen 1992 en 2013 een redelijke isolatie hebben.

Subsidies voor gevelisolatie en het kostenplaatje

Opvallend is het lage aantal woningbezitters dat gevelisolatie toepast, ondanks de verstrekte subsidies. In Leidschendam-Voorburg is het afgelopen jaar slechts 16.300 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie, wat overeenkomt met 181 geïsoleerde gevels. De RVO keerde hiervoor 102.932 euro aan subsidie uit.

Het isoleren van een buitengevel is minder gangbaar dan andere isolatiemaatregelen, zoals nieuwe ramen of vloerisolatie. Dit kan te maken hebben met de vereiste omgevingsvergunning, die geweigerd kan worden voor bijvoorbeeld monumentale panden en beschermde stadsgezichten. De kosten variëren van 9000 tot 30.000 euro, inclusief subsidie, volgens adviesbureau Milieu Centraal.

Voordelen van isolatie

Hoewel isolatie kosten met zich meebrengt, levert het ook aanzienlijke voordelen op. Een gemiddelde hoekwoning in Leidschendam-Voorburg verbruikt jaarlijks zo'n 1160 kubieke meter gas, maar met isolatie kan dit tot 530 kubieke meter worden verminderd, wat een besparing van ongeveer 750 euro oplevert.

Vergelijking met vergelijkbare gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft bepaald welke vijftien gemeenten het meest op Leidschendam-Voorburg lijken, waaronder Hilversum, Haarlem, Gouda, en Eindhoven. Door een vergelijking van isolatiegegevens met deze gemeenten wordt duidelijk hoe Leidschendam-Voorburg presteert ten opzichte van zijn soortgenoten.