In 2023 hebben ambulances die met spoed moesten arriveren in Leidschendam-Voorburg gemiddeld 9 minuten en 47 seconden geduurd, volgens recente analyse. Eén op de elf spoedritten nam langer dan een kwartier in beslag, wat aanzienlijk hoger is dan in vergelijkbare gemeenten.
De landelijke norm voor A1-ritten vereist dat 95 procent van de ambulances binnen vijftien minuten ter plaatse is. In 2023 bereikte Leidschendam-Voorburg niet altijd dit streefcijfer, tegen de achtergrond van 3099 spoedritten naar deze gemeente.
Postcodegebieden spelen een rol in de gemiddelde wachttijden, variërend van 8 minuten en 50 seconden tot 11 minuten en 14 seconden voor de komst van een ambulance. Niet alle zones voldoen aan de landelijke doelstellingen, met postcodegebied 2263 als hoogtepunt van te late aankomsten.
In vergelijking met politie-acties, waarbij 83 procent van de spoedmeldingen binnen vijftien minuten wordt afgehandeld, zijn er uitdagingen voor zowel de ambulance- als politiediensten in Leidschendam-Voorburg. Politie-inzet blijft achter bij de norm van 90 procent, voornamelijk door personeelstekort en een toename van meldingen.
Branchevereniging AZN onderstreept dat tijdige aankomst van ambulances niet de enige indicator is voor adequate noodhulp. De politie wijst op personeelstekorten en toegenomen werklast als redenen voor vertragingen. Politie-inzet bij levensbedreigende situaties kan ook invloed hebben op gerapporteerde reactietijden.
De analyse onthult zowel verbeteringen als uitdagingen voor spoeddiensten in Leidschendam-Voorburg. Er wordt opgeroepen tot structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten, om de respons en hulpverlening te optimaliseren.